Verlichting


Het inbouwen van led-verlichting in je houten modellen kan een geweldige manier zijn om ze nog mooier te maken.

 

 

Hoewel het proces enigszins kan verschillen afhankelijk van het specifieke model en de verlichting die je wilt installeren, is hier een algemene handleiding voor het inbouwen van led-verlichting in houten bouwmodellen:

Benodigdheden:

- LED-lampjes

- Resistor (indien nodig)

- Batterijvoeding

- Draden

- Schakelaar

- Soldeerbout (optioneel)

- Tangen en striptangen

Stap 1: Bepaal waar je de verlichting wilt aanbrengen op je houten model. Maak vervolgens openingen in het hout om de lampjes erin te plaatsen.

Stap 2: Soldeer de LED-lampjes samen met een weerstand als dat nodig is, zodat ze op de juiste manier werken en de juiste helderheid hebben.

Stap 3: Verbind de LED's met een draad en zorg ervoor dat de draden lang genoeg zijn om naar de batterijvoeding te reiken.

Stap 4: Verbind de draden met de batterijvoeding en de schakelaar. Je kunt een schakelaar toevoegen om de verlichting in en uit te schakelen.

Stap 5: Test de verlichting om er zeker van te zijn dat alles correct werkt. Als er een probleem optreedt, controleer dan de aansluitingen en zorg ervoor dat alle draden goed zijn aangesloten.

Stap 6: Plaats de LED-verlichting in de openingen die je hebt voorbereid in Stap 1 en bevestig ze stevig in het model.

Als je nog nooit hebt gesoldeerd of elektrotechniek hebt gedaan, raad ik aan om een tutorial video te bekijken of iemand te vragen die ervaring heeft om te helpen bij het inbouwen van de led-verlichting.


Om de verlichting te kunnen plaatsen heeft men verschillende materialen en gereedschap nodig, ben gestart met de volgende componenten.

De ledjes die worden toegepast zijn 3mm of 5mm. daarbij worden de ledjes in een fitting houder geplaatst, deze klemt beter in het houten model als een los ledje


Diversen mogelijkheden om een voeding te plaatsen, aansluiten

Dit is 9v blok batterij, opladen via USB

Batterijhouder 1 x 3v. voor knoopbatterij CR2032

Batterijhouder 2 x 3v. voor knoopbatterij CR2032

Diversen modellen batterijhouders 1 x 1,5v - 2 x 1,5v - 3 x1,5v 


Let op bij het kopen van een knoopbatterij en de batterijhouder.

Het verschil tussen CR2032 en CR2025 zijn de afmetingen.

Bij de CR2032 en CR2025 zit het verschil in de dikte van de batterijen. Een CR2032 batterij is 3,2mm dik en CR2025 2,5mm.

De batterijen zijn niet uitwisselbaar.


De eerste zelf gemaakte schakelingen, staan hier. deze schakeling toegepast

Klik op het plaatje voor vergroting

Ik gebruik standaard een 9V batterij, omdat die vaak het makkelijks weg te werken is in het project. Verder heb ik ledjes in verschillende kleuren, die ook variëren in voltage van 2,3 tot 3,2 volt. Zet je bijvoorbeeld 2 witte koplampen in een auto, dan kun je die in serie zetten. Zijn die 2.3V dan heb je 4,6V .Sluit je die op de batterij aan dan is het "poef "want de batterij is 9V. Dus je moet er een weerstand voor schakelen die tenminste 4,4 V wegwerkt. Soms is het zo dat de weerstand nog groter moet worden omdat de led lichtjes dan nog te vel schijnen. Zo moet je dat uitvinden, en uiteindelijk de "groepen " met elkaar verbinden ( parallel schakelen) op de batterij.

Op internet kun je uitvinden hoe je dit kunt berekenen.

2 voorbeelden van led schakeling met weerstand in serie.

Links: 3 ledjes van elk 3,2V met in serie een weerstand van1 K Ohm

Rechts: 4 ledjes van elk 2,2V in serie met een weerstand van 220 ohm