Praktische Foto Tips


Beste hobby vrienden,

Samen maken we prachtige werkstukken. Of het nu om auto’s, andere voertuigen, huisjes, muziekinstrumenten vliegtuigen of treinen gaat maakt niet uit. We zijn er blij mee en vooral trots op. En dat mag ook wel, want er zit veel tijd, werk, liefde en geduld in. En wat nog mooier is, ons werkstuk delen met anderen. Dus maken we één of meerdere foto’s en plaatsen dit op een sociaal medium. Ik zie dus heel veel foto’s de revue passeren. De één nog mooier dan de andere.

Ik wil jullie mee nemen in de wereld van fotografie. Het mag duidelijk zijn dat “De perfecte foto” niet bestaat. Maar we kunnen wel proberen dit te benaderen met enkele simpele tips en handigheden zonder diep op de stof in te gaan.

Het is niet te doen om elk type camera onder de loep te nemen, maar de meeste onder ons zullen gebruik maken van de mobiele telefoon. Dat is dan ook mijn uitgangspunt.


Tip 1: Stel de camera in op een zo hoog mogelijke resolutie (aantal pixels x aantal pixels) of kies voor een zo groot mogelijk bestand. Bezuinig niet op ruimte die nodig om het bestand weg te schrijven. Dit gaat ten koste van kwaliteit.

Tip 2: Fotografeer het liefst met daglicht zonder flits. Flitslicht kan ongewenste schaduw en onbedoelde verkleuring weergeven.

Tip 3: Zoom niet te veel of liever helemaal niet in. Dit gaat vaak ten koste van kwaliteit. Beter is om naar het onderwerp toen te gaan. Voor detailfoto’s zit ik soms maar enkele centimeters van het object af.

Tip 4: Bekijk goed uit welke hoek je de foto wil nemen. Draai desnoods object rond om dat te bepalen. Zo zie je ook gelijk wat de lichtinval is.

Tip 5: Moet je toch extra belichten, maakt dan, indien mogelijk, gebruik van een daglichtlamp     (4000  ̊K tot 6000  ̊K) Een gewone lamp kan natuurlijk ook, maar dat heeft vooral invloed op de kleur.

Tip 6: Een belangrijk aandachtspunt is de achtergrond. Houdt die zo rustig mogelijk. Deze mag niet afleiden. Het gaat tenslotte om je werkstuk, het model en niet de achtergrond. Dit leidt alleen maar af.

Tip 7: Zorg dat de lens goed schoon is.

Tip 8: Als het gaat om een foto vol met symmetrie, houdt dan je onderwerp in het midden van de foto. Is dat niet het geval, Plaats in het beeldscherm van je camera het onderwerp iets uit het midden. Hier wordt vaak de regel van drie toegepast. 1/3 – 2/3.

Tip 9: Het maken van de foto lijkt zo simpel. Maar de kleinste beweging is eigenlijk al te veel. Houdt de camera met twee handen vast en, het klinkt gek, maar houdt de adem even in op het moment dat je de foto maakt. En indien mogelijk zorg voor ondersteuning van de handen.

Tip 10:  “Snapseed” is een zeer handige en gebruiksvriendelijke app (gratis) om je gemaakte foto’s te bewerken indien nodig. Hij is Nederlands talig en is via de Play Store zo binnen te halen. Het werkt met verschillende iconen die gelijk laten zien wat er gebeurd. Door het gewoon te doen heb je het zo onder de knie.


 Een goede foto bewerk app is dan handig om paraat te hebben. Hier nog een paar tips.

Pixlr: Het programma maakt het mogelijk om Android of iPhone foto’s te bewerken 

VSCO: De app VSCO is niet alleen handig om te photoshoppen, je kunt je creaties ook meteen delen met andere gebruikers van de app.

Lightroom: De mogelijkheden om je foto aan te passen zijn eindeloos.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van Harry. CC. Naam beken bij de redactie.